top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarcel en Petra

Naar de Lofoten!

Bijgewerkt op: 16 mei 2021


Lofoten, Noorwegen, Norway

Op 12 augustus 2016 zijn we vertrokken met onze camper richting de Lofoten. Lofoten zijn een eilandengroep voor de kust van Noorwegen in de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen. De Lofoten bestaan uit een aantal eilanden. De bekendste zijn: Røst Værøy Gimsøya Moskenesøya Vestvågøy Austvågøy Flakstadøya.

We hebben totaal 3 weken uitgetrokken voor deze reis. Een week om de ca. 2800 km naar de Lofoten af te leggen, een week op de Lofoten zelf en de derde week om weer naar huis te rijden. Totaal geschat aantal kilometers (gereden) zou op 6000 uit moeten komen.

In dit reisverslag laten we jullie een selectie van onze foto's zien en natuurlijk wat bewegende beelden.

 

12 aug 2016

Dag 1. We zijn vertrokken! In ongeveer 6 a 7 dagen moeten we op de Lofoten zijn aangekomen. Onze kilometerteller staat op 81257. Dat betekent gemiddeld zo'n 400 km per dag in de eerste week. In Nederland is dat 4 uurtjes rijden. Maar door Zweden en Noorwegen haal je dat gemiddelde zeker niet.... al was het alleen maar door de vele foto- en filmstops.

Wanneer de teller op 81944 staat zijn we bij onze eerste stop beland. Dancamps in Denemarken.

 

13 aug 2016

Dag 2. We slaan bij Kolding rechtsaf naar het Oosten om via Kopenhagen de oversteek naar Zweden te maken. Vandaag weer aardig wat kilometers gereden richting het noorden. Een file kunnen omzeilen maar de regen helaas niet. We zijn inmiddels aangekomen in Göteborg. Daar maken we ons klaar voor morgen wanneer we richting Sveg rijden. Bij kilometerstand 82502 komen we aan op de Liseberg Camping Askim in Gøteborg, Zweden.

 

14 aug 2016

Dag 3. Vandaag een kleine 430km gereden van Göteborg naar Vansbro. Een gemiddelde snelheid van ca. 50 km/u. Wat heel normaal is in Zweden. Hadden we gister nog veel regen, vandaag begeleidde een blauwe hemel ons tot aan de camping in Vansbro. Onderweg een aantal stops en ook even de Bebop (onze vliegende camera) uit de koffer gehaald.....

 

15 aug 2016

Dag 4. Vandaag op de kop af 400 km gereden in prachtig weer (83343 km op de teller). We zijn inmiddels aangekomen in Östersund waar we weer een mooi plekje hebben gevonden voor vannacht! Morgen steken we de grens over naar Noorwegen waar we de bossen en meren in zullen ruilen voor het Noorse landschap....

Tussenstop in Älvros bij een typisch Zweeds kerkje....

 

16 aug 2016

Dag 5. Goedemorgen! Het is weer prachtig weer en een mooie dag om een stukje te gaan rijden richting Noorwegen.

Lunchbreak! (Als je goed kijkt zie je ons zitten!)

Aangekomen op de Svenningdal Camping in Trofors met 83762 km op de teller.

 

17 aug 2016

Dag 6. Vandaag gaan we de poolcircel over. Voor ons de allereerste keer. Een dag verder rijden in Noorwegen; van de flarden ochtendmist boven de weg / het water tot de zon die vol doorbreekt en de hele dag straalt aan een strakblauwe hemel. Het bereiken van de poolcirkel met daar een prachtig bouwwerk van 4 engelen (samen 1) van de 4 windstreken die de aarde vasthouden, en monumentjes op de berg. En de fjorden, onbeschrijflijk mooi, zucht. Bofkonten zijn we, dat we dit kunnen meemaken.

Na weer een dag met prachtig weer, mooie routes langs bergen en fjorden, aangekomen in Sørkil. Een plaatsje vlakbij het vertrekpunt van de Ferry die ons morgenochtend naar Lofoten brengt!

 

18 aug 2016

Dag 7. We gaan vandaag met de Ferry de oversteek maken naar de Lofoten (Ferga Bognes - Lødingen).

Lofoten. Schoonheid die niet went. Wat is het hier prachtig. Nee, dat dekt de lading niet. Nou ja, vast een paar plaatjes, dat zegt meer.

En dan belanden we ook nog op een camping waarvan het hoofdgebouw allemaal kota's zijn, waarvan wij een ieniemienie exemplaar thuis in de tuin hebben staan...

Onze eerste overnachtingsplek op de Lofoten. Sandsletta camping, Laukvik.

 

19 aug 2016

Dag 8. Onderweg naar het prachtige Svolvær een mooie wandeling gemaakt bij Digermulkollen.

Nog wat mooie plaatjes van de route naar Svolvær.

 

Vandaag gaan we sportief op de fiets naar Laukvik.

We overnachten vannacht op de camping in Svolvær.

 

20 aug 2016

Dag 9. Vandaag naar Svolvær en Henningsvær geweest. Een licht bewolkte dag, maar prima om lekker door de 'stad' te lopen!

Nu aangekomen op de Lyngvær Lofoten Bobilcamping met prachtig uitzicht op de Henningsværstraumen!

 

21 aug 2016

Dag 10. Onderweg naar Flakstad een prachtig strandje ontdekt en het Lofotr Viking Museum natuurlijk nog even aangedaan.

Onderweg van Kleppstad naar Flakstad kwamen we bij Bøstad dit strandje tegen.....

DSC05210

We overnachten vannacht in Flakstad op de Skagen Camping.

 

22 aug 2016

Dag 11. Vandaag langzaam afgezakt van Flakstad naar Moskenes waar de 2 nachtjes blijven. Woensdag nemen we de Ferry naar Bodø. Dan rijden we langs de kust omlaag tot Trondheim.....

 

23 aug 2016

Dag 12. We slapen vannacht op de Moskenes Camping. Dagje niks vandaag en staren over zee enzo. Best lekker na al die kilometers.

 

24 aug 2016

Dag 13. *zucht* Ons bezoek aan de Lofoten zit er op. Gedenkwaardig en zeker voor 'nog eens'. De rauwe schoonheid van de natuur, de oorverdovende stilte, en het bijzondere licht hebben een onuitwisbare indruk achter gelaten. We hebben nog ruim een week te gaan in Noorwegen, 't is ook nog een eindje terug, dus langzaam afkicken en genieten van de rest! Na 6 dagen op de Lofoten eilanden vandaag het Noorse vasteland weer bereikt. We moesten al direct erg wennen aan de 'drukte' in Bodø en waren blij toen we de rv17 op reden.....

Hier onder een korte samenvatting van 5 minuten op de Lofoten.....

Slapen doen we vannacht in Nygårdsjøen op de Kjellingstraumen Fjordcamp.

 

25 aug 2016

Dag 14. We zakken langzaam af via de Fv17 (de Kystriksveien van Bodø naar Steinjer) waar we 7 ferry's tegenkomen. Dit is de eerste van Furøy naar Ågskardet. Maar 10 minuutjes varen. Het is wel een beetje gepuzzel om niet de volgende te missen maar we kregen onderweg van een aardige mevrouw een handig boekje met alle tijden.