top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarcel en Petra

The Scottish Heighlands, place of the Gaels.

Bijgewerkt op: 17 mei 20218 augustus 2020


We gaan naar Schotland! We vertrekken vanuit Driebergen naar de Eurotunnel in Calais om daar de overtocht naar Engeland te maken.


We komen laat in de middag aan op onze eerste overnachtingsplek in Engeland.

Een voorspoedige reis gehad en het links rijden went snel.
9 augustus 2020


Reisdag 2. We zijn in Schotland aangekomen! Morgen beginnen we aan de wereldberoemde NC500 route. 500 Miles langs de noordkust....


We zijn aangekomen op het beginpunt van de 500 Miles route door Schotland. Langzaam veranderde het landschap van lieflijk Engels met alle soorten teletubbie heuvels naar iets ruiger bergachtig. Ik word nu echt wakker van binnen, ga rechter op zitten en slurp dit landschap via alle zintuigen naar binnen.

Onder: Gretna.


Foto boven: bron website Gretna Green


In het Gretna Hall Hotel, gebouwd in 1710, als een privé landhuis voor het Gretna Estate, worden sinds het einde van de 18e eeuw bruiloften gehouden; kort nadat de wet van Lord Hardwicke van 1754 de regels voor trouwen in Engeland en Wales veranderde. Een welvarend huis dat een koetsiersherberg werd, Gretna Hall trok een groot aantal rijke weglopers aan, waaronder Lords, Earls en die van koninklijke bloedlijnen. Het staat bekend om enkele van de meest schandalige elitaire bruiloften en is nu een luxe hotel en een historisch huwelijkshuis. Deze elegante dame ligt in een prachtig park van 10 hectare en biedt het karakter van een groot historisch gebouw, met het comfort dat u van een modern hotel mag verwachten.


Breamar Caravan Site in Ballater


10 augustus 2020


Reisdag 3. Vandaag rond het Loch Ness gereden en nu een plekje aan de rand van Inverness gevonden. Morgen waarschijnlijk wat minder weer dus gaan we de stad maar bezoeken.


Het uitzicht vanuit onze VWT5 is prachtig bij het wakker worden. We gaan vroeg op pad. Een klim van 48 verdiepingen zei m’n stappenteller later, naar de Balmore Pyramid, die een prinses met een gebroken hart heeft laten bouwen voor haar overleden prins. Zucht. Wat een romantisch drama.
"The unbelievable stone cairn, which is one of eleven to be found on the estate, stands like a miniature version of those more famous pyramids built in Ancient Egypt.Erected by Queen Victoria, it was created in memory of her husband Prince Albert after his death in 1861, aged just 42. The huge four-sided structure was built using granite and is 41 feet by 41 feet at the base." (bron)


Daarna heel veel mooie weggetjes gereden met adembenemende uitzichten. De heide staat volop in bloei op de berghellingen. Een paars-groen-grijze lappendeken overal om ons heen. De wolken zijn fascinerend, eye in the sky gezien!

En een rondje Loch Ness. Waar Nessie zich niet liet zien. Maar ik wel m’n blauwe bergen in de verte zag . Het weer werkt nog goed mee, al zijn de voorspellingen wel spannend.


11 augustus 2020


Reisdag 4 en 5. Dank voor de berichtjes die we kregen met de vraag of wij oké zijn in verband met landverschuivingen en noodweer in Schotland, het antwoord is ja! Gisteren maar een heel klein beetje meegemaakt van de zware regenval die elders Schotland teisterde. De oostkust waarlangs we gisteren omhoog reden, is niet zo spectaculair, maar dat wisten we al. Vandaag de noordkust gevolgd, en die is fantastisch!
‘We’ll follow the sun’ lukte opnieuw. De stranden die we bezochten hadden we bijna voor ons alleen. De drone foto’s die Marcel maakt, laten het extra mooi zien. Ik houd van die hoogtebeelden!
De bergen en dalen zijn extreem mooi. Alles kleurt paars door de bloeiende heide. Hier en daar staat een huis. Je moet een Nordic zijn om daar te kunnen wonen, al zou ik graag een jaar op zo’n stil punt willen doorbrengen om alle seizoenen te ervaren.
Wat een vervelende plek om te staan..... en het weer zit ook al niet mee.


13 augustus 2020


Reisdag 6. Verder langs de noordkust. Net voordat we de afdaling langs de westkust wilden beginnen, stopten we om cappuccino te scoren, een zeldzaamheid onderweg. Dus als het kan....

De Engelsen en Schotten die we ontmoeten zijn supervriendelijk! Iedereen zegt gedag en een praatje maken ze graag. Ook nu was er op het terras een Schots echtpaar dat ons graag vertelde welke wegen we echt niet mochten overslaan. We hebben geluisterd. En wat was het fantastisch.

We reden stukken langs de kust en stukken door de bergen. Soms op formaat ezelspaadje, net breed genoeg voor een standaard auto, met wel overal passing places om de tegenligger te kunnen laten passeren. Af en toe spannend, maar de uitzichten waren adembenemend mooi.
We staan nu op een camping tegenover de Summer Islands waar je ergens op een heuveltje bereik hebt en verder nergens. Dus ik ga nu kijken of de upload lukt en duik dan weer de stilte in.

En oh ja, de zon scheen weer de hele dag!
14 augustus 2020


Reisdag 7. Omhoog geklommen bij de Knockan Crag, een natuurgebied waar veel onderzoek wordt gedaan naar het ontstaan van de aarde. Waar oudere bergen zich onder jongere bergen bevinden. Waar je je nietig voelt omdat de aarde al miljoenen jaren haar rondjes draait en wij nog geen nanoseconde daarvan hier rondlopen. Een waterval bezocht waar de zalmen omhoog springen, fascinerend! En veel mooie plaatjes onderweg. Omdat het nou eenmaal mooi is hier. Van een grijze en mistige ochtend naar alweer onbewolkt zonnig. Vandaag wel met de beruchte midges trouwens.... nare minimuggen die je met een hele kolonie omringen en venijnig steken.The best Fish & Chips in Scotland!15 augustus 2020


Reisdag 8. Groot-Brittannië en daarmee ook Schotland hebben code oranje gekregen. Althans, degenen die vanaf vandaag vanuit o.a. Nederland het land in willen moeten eerst in quarantaine. Voor ons heeft dat nu gelukkig geen consequenties. We waren er al en kunnen onze reis voortzetten. Daar zijn we blij mee! Vandaag een rustig dagje, niet zoveel gereden. We stonden op met mist. Onderweg gingen we voortdurend de mist in en uit. We reden hele smalle paadjes met weinig uitzicht, maar dat had dan weer iets mysterieus. *Just look at the bright side*
Het is hier zo mooi! We blijven nóg een nachtje... morgen naar Isle of Skye. Schijnt ook leuk te zijn!


16 augustus 2020


Reisdag 9. Een heftig mooie route gereden naar en van Applecross. Over ‘het gevaarlijkste weggetje van Schotland’. Ik hing voortdurend met open mond door zoveel schoonheid en fototoestel uit het raam, terwijl Marcel de camper soepeltjes in de benodigde spannende bochten manoeuvreerde. Ik word hier zo gelukkig van.
Kort filmpje:17 augustus 2020


Reisdag 10. Een klim naar de Old Man of Storr, een grillige en bekende (ook vaak in films gebruikte) rotsformatie op Isle of Skye. Voor laaglanders altijd weer pittig om zo bergop te lopen. Maar het is gelukt en de beloning (gevoel en uitzicht) is lekker!


Kort filmpje:


18 augustus 2020


Reisdag 11. Eerst naar de Fairy Pools - Isle of Skye in Schotland. Waar elfjes zwemmen. En mensen waterpijp roken . Ach ja, gisteren zagen we iemand met een hark een bergwandeling maken, dus we kijken nergens meer van op.


Daarna naar de Talisker destilleerderij, waar ze de beroemde Schotse whiskey brouwen. We hadden mazzel, ze waren sinds donderdag pas weer open na de lockdown!


We hebben het droog gehouden, maar het weer gaat veranderen. So far, so good. We kamperen wild vannacht, want alle campings zijn vol. We hebben gelukkig een mooi plekje gevonden met uitzicht op Loch Carron waar de regenbogen zijn...

19 augustus 2020


Reisdag 12. Nog weer wat reisdagen verder. We zijn neergestreken in het gebied van Fort William. Het weer is omgeslagen. We hebben vorige nacht heftige storm gehad terwijl we voor The Three Sisters in Glencoe aan het wildkamperen waren. Het is een gebied met veel horror en moord uit het verleden, en die nacht had absoluut iets spookachtigs. Geen oog dichtgedaan in ons daktentje op de schuddende camperbus.En natuurlijk mag een bezoek aan de bekende "Harry Potter brug" niet ontbreken!

20 augustus 2020


Reisdag 13. Naar Fortingall gereden waar een taxusboom staat van tussen de 2000-5000 jaar oud, daar bakkeleien de geleerden nog over. In ieder geval is ‘ie heel oud. Ik heb iets met bomen, vond het fantastisch deze live te zien en even aan te kunnen raken.


Nu staan we op een camping en kunnen weer douchen. Yeah! Niet overal is het sanitair open ivm coronamaatregelen en met wildkamperen is er sowieso geen gelegenheid. Hoe kun je dat dan waarderen!

Vandaag ff weinig op ‘t programma. Gewandeld tussen watervallen en midges. Wat een rotmuggen! Gelukkig zijn we met onze stoere gaashoedjes inmiddels iets beter beschermd . Wat een Schot in t-shirt en korte broek zonder enige mugbescherming de opmerking deed maken ‘Ah, you’re sensible?!’Laten we het daar op houden.


22 augustus 2020


Reisdag 15. Reisdag zoveel: het regent en waait behoorlijk! De gondel die we vandaag wilden nemen naar de hoogste berg (Ben Nevis) was gesloten door de harde wind. Dan weer verder op weg.

Bij toeval zagen we op de route een bordje met ‘Ice Age Landscape’. We besloten de weg in te slaan. Het was weer zo’n alleen-op-de-wereld weggetje waar je liever niemand tegenkomt omdat het op de smalle weg lastig is om elkaar te passeren. We kwamen gelukkig alleen wat geiten tegen die geschrokken van de weg af stapten als wij er langs wilden.

En toen was er dat uitkijkpunt! Met een blik op de Glen Roy (rode vallei). Waar parallelle lijnen op de bergen links en rechts te vinden zijn (goed te zien op foto in de comments hieronder) op bergen die honderden meters uit elkaar liggen. De lijnen liggen op 250, 325 en 350 meter hoogte. Darwin himself heeft hier studie gedaan naar het ontstaan van de aarde en de theorie geopperd dat in de vallei voor ons een zee/gletsjer is geweest en de lijnen in de bergen kustlijnen zijn geweest.

Je kunt alleen maar ontzag voelen. Voor de aarde, alles wat vóór ons is geweest en alles wat nog komt. We stellen niet zo veel voor en dat relativeert enorm. Wat een mooi moment was dat.Verder onderweg nog The Centre of Scotland gepasseerd. En wilde beesten gezien, maar dat was weer in een mensenpark.


23 augustus 2020


Reisdag 16. Vandaag gewandeld bij Queen's View Loch Tummel.
24 augustus 2020


Reisdag 17. Gewandeld in een heus sprookjesbos (The Birks of Aberfeldy)


Na de wandeling natuurlijk ook de lokale Whiskey Destilleerder bezocht!26 augustus 2020


Reisdag 19. Op zoek naar een leuke gelegenheid om even lekker te ontbijten kwamen we er achter dat de parkeerautomaat alleen los geld accepteerde. Een vriendelijke dame die achter ons stond ‘leende’ (lees: gaf) ons genoeg klein geld om de tijd te overbruggen! Scottish hospitality....


ff wachtuh!


Laatste stop voordat we morgenavond de nachtboot van Newcastle (UK) naar IJmuiden nemen!

Alweer de voorlaatste dag in het prachtige Schotland. Morgenavond pakken we de nachtboot van Newcastle maar IJmuiden. Maar niet voordat we vandaag (voor het eerst) verrast werden door een kudde echte Schotse Hooglanders. Zo lief!
Hoewel het onmogelijk is gebleken om in 25 minuten te laten zien wat wij hebben mogen beleven tijdens onze camper-vakantie in Schotland, hebben we toch een poging gedaan een en ander samen te vatten in een "korte" video-impressie. Vanaf Driebergen via Calais naar Dover. Door Engeland naar boven waar we vanaf Inverness de bekende NC500 route hebben gereden. Veel kijk- en luisterplezier!

Marcel & Petra.
872 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page